Het verhaal van Bufandy

Het verhaal van Bufandy is het verhaal van reisbegeleidster Dorien Straathof. Een reisbegeleidster die verder kijkt dan de gebaande paden. Die talent ziet, en dat talent om wil zetten in duurzame, economische waarde voor iedereen.

Dorien: “Als reisbegeleidster kom je intensief in contact met de lokale bevolking en hun cultuur. Op de hooglandmarkten van de Andes raakte ik onder de indruk van hun prachtige kleurrijke stoffen, veelal handgemaakt door de families van de verkopers met behulp van eeuwenoude traditionele technieken. Alleen, de verkoop aan toeristen verloopt stroef. Er zit teveel kleur en patroon in het aanbod. Zonde. En zo kwam ik op het idee voor Bufandy. Ik wilde de lokale talentvolle ambachtslieden stimuleren om over hun grenzen heen te kijken naar vraag, en hen op die manier helpen om economisch stappen vooruit te zetten.”

Met dat idee in haar achterhoofd liep Dorien al struinend over een markt in het noorden van Ecuador. En daar kwam zij naast honderden kippen en cavia’s ook nog iets anders tegen; alpaca wol. Een prachtige stof met een luxueuze uitstraling, warmer dan wol en zachter dan zijde. En zo ontmoette zij Fabian en zijn familie. Fabian is ambachtelijk wever en de hoofdleverancier van Bufandy. De sjaals uit de huidige collectie zijn de ontwerpen van Fabian, en ook vernoemd naar hem. Lees hier meer over Fabian.

Intussen reist Dorien verder door Latijns America terwijl zij haar ogen openhoudt voor mooie, bijzondere producten uit de Andesregio en Centraal America. Op zoek naar contacten met talentvolle en creatieve ambachtslieden die een ondernemend duwtje in de rug kunnen gebruiken. Zodat Bufandy in de nabije toekomst ook andere designs aan haar merk kan toevoegen. Blijf ons volgen want dit is pas het begin.

Martinmazonis

Handgemaakt en eerlijk uit Ecuador

Bufandy stelt je voor aan Fabian:

Fabian is ambachtelijk wever. Samen met zijn vrouw Cecilia en hun drie kinderen woont hij in een kleine gemeenschap in het noorden van Ecuador. Het kleine dorp met voornamelijk onverharde wegen ligt op de flanken van een slapende vulkaan. Fabian en Cecilia behoren tot de inheemse groepering van Otavaleños, welke bekend staat om hun kwalitatief hoogstaande kunstnijverheid.

In het huiskamerfabriekje van Fabian is het een drukte van belang. In de grootste ruimte draaien drie weefmachines op volle toeren terwijl mannen het schietspoel continue van nieuwe wol voorzien. In Ecuador is weven een echt mannenberoep. In andere ruimtes worden de stoffen op maat geknipt en met distels bewerkt. Met aan elkaar gebonden gedroogde distels worden de stoffen geborsteld om ze een natuurlijke uitstraling te geven. Tenslotte wordt de stof licht gestreken totdat zij een luxueuze glans laat zien.

handenmatilde

In totaal werken er 12 ambachtslieden, zowel mannen als vrouwen, die gezamenlijk 10 gezinnen vertegenwoordigen. Het merendeel is familie van Fabian & Cecilia, maar ook werken er mensen uit nabijgelegen dorpen. ‘Ze worden hier beter betaald dan in de grote fabriek, en komen daarom graag hier’, aldus Fabian. Er wordt hard gewerkt in het fabriekje, maar om 17:00uur worden de processen stilgelegd en is het tijd voor partijtje voetbal op het naastgelegen veldje. Ook Fabian rent het veld op.

Het merendeel van de producten die Fabian en zijn team maken, wordt verkocht op de lokale markt, maar tegenwoordig is een deel bestemd voor de Nederlandse markt via Bufandy. Door aanschaf van een product van alpaca uit de collectie van Bufandy, steun je de families van Fabian en zijn team in Ecuador.

Luis Enrique: Traditioneel wever in Noord-Ecuador

Bufandy stelt je voor aan Luis Enrique: 

luisenrique 

Ook Luis Enrique is wever van beroep. Al meer dan 50 jaar. De houten weefmachine in zijn werkplaats heeft hij dan ook eigenhandig gebouwd. Ooit. Ook zo’n 50 jaar geleden. Verlegen maar met trots legt hij ons in een mix van Spaans, Quichua en handgebaren zijn werkwijze uit.

Het dorp van Luis Enrique in het verre Noorden van Ecuador is zo’n plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een dorp waar iedereen elkaar bij een ontmoeting op straat begroet als zijnde familie: ‘Buenos días tía, buenos días hijo’ (goedemorgen tante, goedemorgen zoon). Het dorp wordt omringd door velden vol met maïs en om ieder huis scharrelt er wel een aantal kippen. In de schaduw op de stoepen voor de huizen zie je vrouwen bezig met het pellen van bonen of het schillen van aardappelen.   

Luis Enrique en zijn vrouw Matilde maken een deel van de collectie van Bufandy. Gezamelijk hebben we een aantal nieuwe designs ontworpen. Hoewel samen...als we Luis Enrique vragen welke kleur of welk model zijn voorkeur heeft, dan schudt hij glimlachend zijn hoofd: ‘jullie kiezen en ik maak het daarna’. Zo heerlijk simpel mag het leven soms zijn.

Missie & Visie

Missie

Bufandy wil trend en traditie samenbrengen door het creëren van modieuze producten met een verhaal. Terwijl eeuwenoude tradities gekoesterd blijven, wordt de combinatie gezocht met hedendaagse mode en design, waardoor alle ontwerpen van Bufandy zowel een modern als een traditioneel gevoel uitademen.

Met een focus op eerlijke en verantwoorde handel wil Bufandy bijdragen aan de sociale en economische vooruitgang van haar partners en hun families. Door het creëren van werkgelegenheid waar dit hard nodig is, door samenwerking met lokale partijen in directe partnerships en door een transparant proces, wil Bufandy eerlijke, natuurlijke producten creëren waar iedereen trots op mag zijn. Zowel de maker als de drager. Bufandy streeft daarbij naar een duurzame samenwerking met haar partners om daadwerkelijk op lange termijn verschil te maken. 

Visie

Bij Bufandy geloven wij in het principe ‘Responsible trade, not aid’ om waarde te creëren voor álle betrokken partijen op lange termijn. Bufandy wil hiermee haar bescheiden bijdrage leveren om de wereldbalans iets meer in evenwicht te brengen, met als basisfilosofie ‘iedere stap is er één’.